Home » Achterhoek Marathon

De Achterhoek Marathon 2021

22-24 juli 2022


Het idee van de Achterhoek Marathon is ontstaan toen de twee enthousiaste meerdaagse ruiters Ilva Heldoorn en Talitha Bakker samen aanwezig waren op de 5-daagse endurance meerdaagse, de Schwäbische Alb, in Duitsland. Zowel Ilva als Talitha organiseren beide een endurance wedstrijd in de achterhoek en zó ver waren de twee locaties nou ook niet van elkaar verwijderd. En zo werd, naar het idee van Ilva, de Achterhoek marathon geboren en sloot Suzanne van Rossum aan als versterking. De Achterhoek Marathon is een rit van het coulisse landschap in Winterswijk, langs de Baakse beek, over de zandpaden richting Zelhem, om vervolgens te finishen in het uitdagende Montferlandse heuvellandschap. In totaal 142km, in twee dagen.

De route (er vinden nog wijzigingen plaats!)

De route begint bij Hippische vereniging Winterswijk en gaat zo veel mogelijk over zand- en grindwegen. Je passeert ook een waterplas waar je je paard kan afkoelen en kan laten drinken. Kort daarna kom je na 16km kom je aan bij de eerste vetgate. Hierna gaat het een stukje langs de N-weg om vervolgens weer via zandpaden de weg te vervolgen richting de terreinen van de zwarte cross in Lichtenvoorde, waar een week eerder nog hét grootste muziekfestival van de achterhoek plaats vond, om vervolgens over te steken naar de rustige veldwegen richting Zieuwent. Hier op 38km is tevens de tweede vetgate. Vanaf dit punt kunnen de klasse twee ruiters de tocht beëindigen en zich met de trailer op laten halen naar de overnachtingsplek.

De route voert nu 14km langs de Baakse Beek richting Ruurlo. Een prachtig stukje natuur in de Achterhoek. We verlaten de Baakse beek om vervolgens over te steken naar de van Heeckerenbeek. Dan volgt een vijf km lang zandpad en komen dan aan bij de derde vetgate op 57km, gevestigd op Landgoed 't Zand dat voor deze gelegenheid voor ons is opengesteld. Hier kunnen de klasse drie ruiters afscheid nemen en zich met de trailer door laten brengen naar de overnachtingsplek.

De klasse vier ruiters mogen nog even door.  De route gaat verder over de vele zand- en grindpaden van Zelhem om daar op onze eerste overnachtingsplek aan te komen nabij Doetinchem. Uiteraard mogen de klasse drie ruiters er ook voor kiezen deze hele route uit te rijden en dan de volgende dag wat kilometers minder te doen.

 

De volgende dag gaat de route verder over Kasteellandgoed de Slangenburg waarbij we ook nog een vluchtig bezoekje brengen aan het 668 jaar oude kasteel . Langs de rand van Doetinchem komen we aan in de Kruisbergsche Bosschen waar op 18km de eerste vetgate is. Hier stoppen de klasse twee ruiters, zij hebben hier tevens de nakeuring.

 

Vervolgens gaan we verder langs Laag-Keppel,  over de oude IJssel om vervolgens via Wehl het spoor en de snelweg over te steken richting het heuvelachtige Montferland. Voor we beginnen met de klim komen we op 41km aan bij de tweede vetgate. Hierna is het op bepaalde stukken serieus klimmen en wordt in de laatste 30km nog 600 hoogtemeters bereikt! 


De laatste vetgate is op 52km. Hier stoppen de klasse drie ruiters en maken de klasse vier ruiters zich op voor de laatste 14km waar zich de stijlste klimmetjes aandoen. Het laatste stukje gaat weer naar beneden richting het land van Jan Klaassen, waar zich tevens op 70km de finish bevindt.

 

De hele route is in totaal 141km, maar er mag iedere dag eerder gestopt worden. Dit is de eerste dag op de tweede vetgate op 38km en de derde vetgate op 57km. En de tweede dag op de eerste vetgate van 19km en op de derde vetgate van 52km. Zo kan je een klasse twee en een klasse drie rijden.

 

Natuurlijk kan je ook de hele afstand volmaken van ongeveer 2x70km wat mee telt als een klasse vier. Er zitten meerdere spoorweg overgangen in de route alsmede een oversteek van diverse N-wegen en de A18. We hebben geprobeerd de route zo veilig mogelijk te maken, maar helaas komen we niet altijd om de drukke punten heen. Op sommige punten zal er een oversteekhulp zijn. Deze mag geen verkeer tegenhouden en is er alleen om jou te assisteren om veilig naar de overkant te komen. Bij het tweede groompunt op dag twee, mogen de grooms de ruiters helpen de N-weg over te steken.

Afstanden (nog niet definitief!)

Dag 1 Vetgates
Klasse 2 16, 38 (einde)
Klasse 3 16, 38 en 57km (einde)
Klasse 4 16, 38, 57 en 71 km (einde)
Dag 2 Vetgates
Klasse 2 19 (einde)
Klasse 3 19, 41 en 52km (einde)
Klasse 4 19, 41, 52 en 70km (einde)