Home » Najaarsendurance - Routes

Welkom in grensgebied Winterswijk

Nationaal landschap Winterswijk ligt aan de grens met Duitsland. Zowel de korte als de lange route passeert de grensovergang. De paden zijn zandpaden en grindpaden, afgewisseld met stukjes gras en verharding. Voor de geoefende 'blote voeten' paarden is het zonder ijzers te rijden. Loopt je paard snel gevoelig op steentjes? Dan zijn ijzers of hoefschoenen wel aanbevolen. De routes zijn met grote zorg ingezet en nagelopen. Het kan echter zijn dat er door toeristen een pijl of lintje wordt weggehaald. We raden dan ook aan om voor de zekerheid ook een route in je horloge te zetten en/of een kaart mee te nemen. Onderaan deze pagina vind je de groomroutes.

 

De volgende afstanden worden uitgeschreven:

Klasse 0: 22km (route blauw) - Starttijd vanaf 09:45

Klasse 1: 22km (route blauw) - Starttijd vanaf 09:45

Klasse 1: 31km (route rood) - Starttijd vanaf 08:45

Klasse 2: 43km (route blauw 2x) - Starttijd om 09:30

Klasse 2: 61km (route rood en oranje) - Starttijd om 08:30

Klasse 3: 82 km (route rood, oranje en blauw) - Starttijd om 08:30

 

De route markering voor de 22 en 43km  is door middel van lintjes:

  • Wit (linksaf)
  • Rood (rechtsaf)
  • Geel (rechtdoor/bevestiging juiste weg)

Of door pijlen. De korte route is de blauwe route en pijlen en de lange route is de rode route met rode pijlen. De overige routes worden op GPS gereden.

bisiriya

Op de korte route wordt tijdig de afsplitsing aangegeven met route A (avontuurlijk) en route B (via verharding).

Daarnaast vind je op de lange route twee keer een bordje met gevaarlijke oversteek en vind je bij beide routes tijdig de aanduiding hoeveel km het tot de finish/vetgate is. De finish van K1 is bij de start. De finish van klasse 2 en 3 is op de route. Dit wordt duidelijk aangegeven! Na de finish loop je ongeveer 800m terug naar de start.

 

Hieronder worden in het kort de routes besproken. Onderaan vind je een week voor de wedstrijd ook de download links naar de kaarten en de GPX bestanden.

 

Alle keuringen van alle klasses zijn in de binnenbak!Korte route (blauw):

De 22km route voert de eerste paar km over grindpaden. Daarna zijn er kleine stukjes asfalt. Na het eerste groompunt op 3,5km zal je ruiters van de oranje route tegenkomen. Zij vervolgen dezelfde weg. Op 5,5km is er nog een waterpunt.

 

De route gaat nog een klein stukje over de weg waar je aan de linkerkant de grens met het Duitse Borken kunt zien. Hier zit ook het Aardgasstation van Winterswijk en Vreden. In de berm is redelijk te rijden.

 

Na ongeveer 10km heb je vrijwel alleen nog maar mooie brede zandpaden waar je heerlijk kunt galloperen, afgewisseld met smalle tussendoor weggetjes en stukjes grindwegen. We hebben een extra groompunt ingelast op de Scholtemaatweg t.h.v. nr 13. Hier is beperkt parkeerruimte dus parkeer netjes zo veel mogelijk aan de zijkant.

 

Na een 3km lang zandpad kom je aan het einde groompunt 2 tegen. Vervolgens ga je een blokje om en rijd je het zandpad weer terug in de richting waar je vandaan komt. Halverwege sla je linksaf.

De laatste 3km van de wedstrijd zijn voornamelijk zandpaden. Na ongeveer 2km zandpad buigt de route rechtsaf voor een klein extra lusje en gaat vervolgens terug naar de start.

 

Rij je deze route als laatste ronde in de klasse twee of drie, dan rij je niet het extra lusje maar ga je rechtdoor. (Dit wordt aangegeven) Op dit pad is namelijk ook je finish. Het pad is 3km lang dus er is ruim de gelegenheid voor een eindsprint. Hier stopt ook je tijd. Met je paard (er op of er naast) loop je dan vervolgens terug naar de start. Vergeet bij de finish niet je finishtijd te laten noteren, anders moet je die 800m weer teruglopen. :) Omdat je een stukje moet lopen na de finish, gaan we proberen de nakeuring niet na 30 minuten maar na 40 minuten te regelen zodat je dus extra tijd krijgt!

 

Je kunt de route een week voor de wedstrijd bekijken in afstandmeten:

Blauwe route 22km

 

Je kan ze dan ook downloaden als GPX voor op je horloge:

Blauwe route 22km

Heerlijke zandpaden afgewisseld met stukjes weg en grindpaden kenmerken de blauwe route.


Lange route (rood):

De 31km route gaat na de start direct de lange zandpaden op. De route gaat een stukje over de verharde weg en buigt dan af richting de Duitse grens. Na een lang stenig graspad kom je weer op de verharde weg uit waarna je de oversteek maakt naar het eerste groompunt. Let op dit is een drukke N-weg! Er staan vrijwilligers om je te helpen oversteken. Zij mogen geen verkeer tegenhouden!

 

Via grindpaden bereiken wij de grens tussen Winterswijk Kotten en Winterswijk Woold, waar ook ons 2e groompunt is.

Hierna volgt de route 10km lang de Duits/Nederlandse grens via zand/grindpaden. Nadat wij voor de 3e keer de grensovergang passeren, gaan we rechtsaf richting Woold. Misschien wel het mooiste stukje Winterswijk. We komen hier uit bij het derde groompunt. We passeren een groepje ezels om vervolgens achter hun weide het stukje bos in te rijden. Vervolgens komen wij op de Bocholtse baan terecht. Dit was vroeger een spoorbaan maar is nu een zand/kiezelpad. We vervolgen deze spoorweg voor ruim 4km en komen dan uit bij een waterpunt.

Vlak daarna komen we ook alweer aan bij het vierde en laatste groompunt op deze ronde.

Vervolgens steken we opnieuw de Kottenseweg over en rijden wij via de maisvelden richting de vetgate. 

 

Je kunt de 31km route een week voor de wedstrijd bekijken via deze link in afstandmeten.

Je kunt ze dan ook downloaden als GPX op je horloge via deze link.

 

Dit is de route voor de eerste ronde klasse 2 lang en de klasse 3 plus de ronde voor de klasse 1 lang.

Op de route kom je mogelijk veel reeën tegen. Deze zijn mensen en paarden gewend.


Lange route (oranje):

De tweede 32km route gaat na de start direct het zandpad op. Na ongeveer een kilometer moet je de weg oversteken waarna je een kleine kilometer langs de weg moet waarna de route weer overgaat in een zandweg. De zandpaden nemen je mee langs het Hilgelo meer, waar er van april t/m oktober wilde flamingo's gespot kunnen worden! Misschien zitten ze er nog tijdens de wedstrijddag! Je hebt 4km lang de tijd om er eentje te ontdekken terwijl je langs de oevers van het meer rijdt. Het is toegestaan om op het strandje het water in te rijden en je paard te laten drinken. Mochten de Flamingo's daar net neergestreken zijn, stoor ze dan niet en rijd verder. Er zijn genoeg groompunten onderweg!

 

Vanuit het pad langs het meer kom je uit bij de beroemde Sevink Molen, waarna je de weg oversteekt. Helaas is het dan een ruime km langs de weg, maar gelukkig vervolgen we alweer snel de route over de zandpaden en steken de Vredensweg over waar wij aankomen bij Wijngaard Hesselink. Dit is tevens een groompunt en onze tip aan de grooms: sla flink wijn in! De wijn van de wijngaard is heerlijk! De route gaat tussen de wijngaarden door en gaat weer verder over de vele zandpaden.

 

Op 13,5km komt de oranje route op de blauwe route uit en volgen jullie gezamelijk de route. Hier heb je ook direct het waterpunt op 14,5km. Het laatste stuk van de route is gelijk aan de 22km ronde, waarbij je verplicht het laatste groompunt moet aandoen. Hier staat ook een controle post! Afsnijden betekend automatisch uitsluiting. 

 

We hebben een extra groompunt ingelast op de Scholtemaatweg t.h.v. nr 13. Hier is beperkt parkeerruimte dus parkeer netjes zo veel mogelijk aan de zijkant.

 

Vervolgens is het alleen nog maar zandwegen tot aan de vetgate. De finish van de klasse 2 lang bevindt zich op de route en gaat dus niet terug naar de manege! Dit wordt duidelijk aangegeven middels een bord: Finish klasse 2 en 3 rechtdoor.

Na de 31km en 32km route te hebben gereden, wordt de laatste ronde iets korter dan 22km. Kijk voor een uitgebreide beschrijving bij de tekst hierboven (korte route).

 

Je kunt de 32km route een week voor de wedstrijd bekijken via deze link in afstandmeten.

Je kunt ze dan ook downloaden als GPX op je horloge via deze link.


Dit is de route voor de tweede ronde voor de klasse 2 lang en de klasse 3.

 

Van April t/m Oktober zijn er Flamingo's te vinden op de route!


Groompunten:

Groompunten

Niet parkeren op de ruiterroute maar in de parkeervakken!
De crew area wordt duidelijk aangegeven met bordjes.

 

Download hier de groompunten.Wij wensen jullie allemaal veel rijplezier!