Home » Wat is Endurance?

Wat is endurance?

Endurance is heerlijk buitenrijden samen met je paard in wedstrijdverband. Wereldwijd 1 van de grootste takken van paardensport.

Kort gezegd is Endurance is het zo snel mogelijk afleggen van een route. Deze kan varieëren van 20 km tot maximaal 160 km op 1 dag tot meerdaagse wedstrijden die soms tot wel vijf dagen kan duren en tot 350km kan beslaan.

 

Wanneer je begint met endurance, dan begin je bij de laagste klasse. Tijdens onze wedstrijd bedraagt deze afstand 21km. Je kan officieël starten voor winstpunten. Hier moet je een startkaart voor hebben. Maar je kunt ook mee doen aan de zogeheten impulsklasse. Dit is tevens 21km. Je hoeft hiervoor geen startkaart te hebben. Je hoeft alleen maar lid te zijn van het KNHS. Er wordt een apart klassement opgemaakt en ook in deze klasse zijn er prijzen te winnen. Wanneer je uit Winterswijk komt, kun je zelfs nog mee dingen naar de Wenters Trofee! Deze wordt uitgerijkt aan de deelnemer woonachtig in Winterswijk, of één van haar buurtschappen, die met het fitste paard over de finish komt! Dit kan iemand zijn uit de impuls rubriek maar ook iemand uit één van de hogere klasses!

 

De paarden worden vooraf aan de start, tijdens de wedstrijd en na afloop door dierenartsen gekeurd. In de hogere klasses is er tussendoor een pauze (vetgate). Deze bestaat uit een veterinaire keuring en een rusttijd om het paard te verzorgen. Pas wanneer de dierenarts goedkeuring heeft gegeven, mag de combinatie de wedstrijd vervolgen. Hoewel in de hogere klasses op tijd wordt gereden, staat het welzijn van het paard altijd voorop!!

Onmisbaar op de wedstrijden is een groomteam, die het paard en de ruiter tijdens het parcours op de verschillende groompunten en vetgates verzorgen. Vooral wanneer er in een hoog tempo wordt gereden en bij warm weer, dient het paard tijdens het parcours te worden gekoeld en de mogelijkheid worden geboden om voldoende te kunnen drinken. De grooms staan dan met flessen water en drinken op de groompunten.

Meer informatie over starten met endurancewedstrijden vindt je in onze blog: starten met endurance

Eéndaagse endurancewedstrijden worden gereden in de volgende klassen:

Klasse I
Afstand 20 t/m 39 km

Klasse II
Afstand 40 t/m 79 km

Klasse III
Afstand 80 t/m 119 km

Klasse IV
Afstand 120 t/m 160 km

 

De KNHS Endurancevereniging
De KNHS Endurancevereniging is 1 van de 8 disciplines van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond).
De KNHS Endurancevereniging heeft op dit moment ongeveer 1.000 leden, variërend in de leeftijd van 7 tot 80 jaar oud. Om endurancewedstrijden te mogen rijden moet je lid zijn van deze vereniging (dit geldt niet voor de kennismakingsklasse). Op www.endurancevereniging.nl vind je alle informatie over de KNHS endurancevereniging. Tevens vind je hier de wedstrijden die aangeboden worden en de reglementen.